Kan hur vi bor och lever påverka vår hälsa och vårt välmående? Frågan är relevant sett ur många olika perspektiv och vi tänkte här göra vårt bästa för att reda ut saken.
Oavsett var i Sverige man bor så finns det all anledning att fundera över bostaden och sin egen hälsa och försöka hitta ett samband mellan dessa. Vi tänkte här nedan rada upp några olika punkter som vi tycker är viktiga och som visar varför det kan finnas ett samband mellan hur vi mår och hur vi bor.
- Fysiska åkommor. Detta handlar kanske mer om hur vi möblerar inne i våra bostäder än hur de ser ut. Men, att man exempelvis kan se att smärtor i axlar, i rygg och i nacke hör ihop med hur det ser ut i hemmet är ett lite bortglömt faktum. Hur sitter du framför datorn? Hur sover du och i vilken säng? Hur pass hög är diskbänken? Allt detta kan påverka din kropp och leda till exempelvis olika smärtor som hämmar dig i vardagen.
- Psykiskt och mentalt. Denna punkt är extremt viktig att titta närmare på och den kan ses ur flera olika perspektiv. Dels så handlar det om hur bostadsbristen i våra större städer skapar en stress och en ångest hos yngre människor. Unga människor som vill hyra lägenhet i Stockholm har en oerhört tuff resa framför sig. Dels så finns det få lägenheter ute på marknaden och dels så handlar det också om korta kontrakt där man tvingas bo – dyrt dessutom – under någon månad innan man måste söka sig vidare. Detta gör att man också har svårt att fokusera på allt annat i livet: man jagar bostad och man känner en stress över att aldrig riktigt veta var man ska bo om några månader. Detta är ett enormt problem. Även exempelvis infödda stockholmare kan drabbas av detta. Här handlar det om att man aldrig kan flytta hemifrån utan att man tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna långt efter att man fyllt 20 år. Det är oerhört hämmande och det leder till känslor av utanförskap, stress och – ibland – rena depressioner. Att ha en egen bostad är det första steget mot att bli vuxen på riktigt. Ser man att exempelvis vänner börjar flytta in i egna bostäder, träffa partners och kanske bilda familj så kan man själv känna en uppgivenhet. Det här problemet måste man hitta en lösning på i våra större städer – Stockholm, Göteborg och Malmö. Det måste bli enklare att hyra lägenhet.
- Sjukdomar. Hur vi bor kan definitivt även påverka vår allmänhälsa. Under senare år har det blivit aktuellt att se över ventilationen i våra bostäder. Bland annat så är det obligatoriskt att genomföra – enligt givna intervaller – en OVK-besiktning. Detta för att säkerställa att ventilationen når rätt nivåer och att vi hela tiden ges frisk, cirkulerande luft. Men, det handlar även om att avstyra exempelvis mögel och annat som på sikt kan leda till sjukdomar och allergier. Även exempelvis radon är extremt viktigt att man kollar upp. Radon är, näst efter cigaretter, den vanligaste orsaken till lungcancer och det farliga är att det inte syns eller känns. Man måste genomföra en radonmätning för att säkerställa att man inte har för höga halter i hemmet. Detta bör man genomföra och i synnerhet om man är småbarnsförälder.